Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Pierwsze próby i nauka gotowania
Wspomniane wcześniej pierwsze próby gotowania są bardzo ważne. Pokazują dziecku nie tylko nowe drogi i nowe dla niego działania, ale także i ich efekty. Wzmagają zainteresowanie kuchennymi działaniami, jednocześnie determinując dalsze działania w tymże temacie. https://spicetree.pl/ pizza białys
Zdrowe odżywianie to podstawa
Nie od dzisiaj wiadomo, że to co jemy ma spory wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale także na nasze samopoczucie i na to, ile mamy sił. Dlatego tak ważne jest to, abyśmy dokładnie wiedzieli co jemy, bo wówczas będziemy mogli świadomie oddziaływać na swoje samopoczucie i będziemy mogli zadbać o to, ab
Czesi od kuchni
Kiedy myślimy o kuchniach świata, które są dobre wcale niekoniecznie muszą to być potrawy z Tajlandii, Indonezji czy Ameryki Południowej. W Europie także jest wiele krajów, gdzie jada się smacznie i ciekawie. Często takie miejsca są bardzo blisko nas. przetworzone warzywa https://www.kuchennepromo
Najczęstsze błędy żywieniowe
Bardzo częstym zjawiskiem w konstruowaniu diety jest spożywanie nieodpowiednich produktów oraz zjadanie pokarmów w złych ilościach. www.cersanitrodzinnezakupy.pl https://www.dagrasso.pl/aleksandrow-lodzki Popadamy ze skrajności w skrajność zjadając zbyt małe posiłki lub wręcz przeciwnie, zjadają
Omlet na początek dnia
Omlet to idealne danie na smaczne rozpoczęcie dnia. Często serwuje je się z dodatkami, w tej roli świetnie sprawdzają się: czekolada, warzywa, ser, mięso, dżemy czy świeże owoce. Dobry omlet musi być puszysty i delikatny. Aby uzyskać taki efekt na początku należy ubić całe jaja z dodatkiem niewiel
Jajka sadzone w pomidorze
Jajka na śniadanie wcale nie muszą być, i jak się okazuje zupełnie nie są, oklepanym i nudnym rozwiązaniem. Są bowiem tysiące pomysłów na to, jak można je przygotować w oryginalny i smaczny sposób. Jednym z nich są jajka sadzone w pomidorze. Do przygotowania tego dania potrzebujesz: – okrągłego, d
Płynny podwieczorek dla niejadka
Rodzice niejadków doskonale wiedzą, że każdy dzień może okazać się nie lada wyzwaniem. Z jednej strony wierzymy w instynkt samozachowawczy malucha, który pozwoli mu nie umrzeć z głodu. Z drugiej jednak pragniemy, by dieta malucha była urozmaicona, a niechętnie spożywane posiłki dostarczały mu odpo
Przemycamy warzywa, czyli ciasto marchewkowe
Jak sprawić, żeby moje dziecko chętniej jadło warzywa? Z tym problemem zmaga się wielu rodziców dzieci w niemal każdym wieku. Okazuje się jednak, że są na to bardzo proste sposoby. Doskonałym tego przykładem jest ciasto marchewkowe – niezbyt popularne w Polsce, może sprawić, że twój maluch chętnie
Magia placka drożdżowego
Pamiętasz, jak twoja mam lub babcia szczyciła się umiejętnością upieczenia wspaniałego, puszystego placka drożdżowego? Ciężko było powstrzymać się od skubania pachnącego, parzącego usta i palce ciasta. Okazuje się, że współcześnie pieczenie takich ciast nie tylko nie wymaga wybitnych umiejętności c
Gotowanie na ekranie
To niesamowite, jak popularne są ostatnimi czasy wszelkie programy kulinarne. Jest ich niezwykle dużo i ludzie bardzo lubią je oglądać. Dużo jest także blogów kulinarnych. One powstają niczym grzyby po deszczu i są regularnie czytane. Skąd taka popularność kuchni i z czym się to wiąże? Może dlatego
W kuchni
Zdecydowanie kuchnia stała się ostatnio miejscem niezwykle przyjemnym i modnym. Gotowanie to nie tylko żmudny proces przygotowywania posiłków i męcząca konieczność, ale coś co większość z nas lubi robić niezależnie od płci i umiejętności. Coraz więcej osób gotuje i się tym szczyci. To bardzo często
Nowocześnie, klasycznie, smacznie
Kuchnia to coś, co nas interesuje. Interesuje nas dlatego, że lubimy dobrze zjeść, ale także dlatego, że lubimy, przynajmniej wielu z nas – gotować. Gotowanie to ostatnio obok tańca, skoków narciarskich i piłki nożnej ulubiony sport Polaków. Nieważne czy ma ono formę wspólnych kulinarnych wieczoró
Jedzenie dziś
Okazuje się, że popularność programów o tematyce kulinarnej to zdecydowanie nie jest przypadek. Polacy bardzo dużo gotują. Lubią to robić, jest to dla nich sposób na urozmaicenie nie tylko swojej kuchni, ale i życia. Bardzo popularne stały się ostatnio spotkania, podczas których przyjaciele wspóln
Jakie jedzenie najbardziej lubimy?
Kiedy mamy przygotować dla siebie posiłek, to w pierwszej kolejności przygotowujemy go z tych produktów, które najbardziej lubimy. Dlatego też, jeśli chcemy odżywiać się w bardziej świadomy sposób, to w pierwszej kolejności powinniśmy spojrzeć na jedzenie, które najczęściej wybieramy i które przewa
Uczmy dzieci od małego mądrze jeść
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że na nasze dorosłe wybory, jeśli chodzi o jedzenie, duży wpływ ma przede wszystkim nasze wychowanie. Jak to się mówi, czego człowiek nauczy się w dzieciństwie, to będzie to też wprowadzał w życie, jako dorosły człowiek. Jeśli więc chcemy, żeby nasze dz
Każdy ma ulubione jedzenie
Kiedy pomyślimy o jedzeniu, to od razu pojawia nam się przed oczami to, co najbardziej lubimy, co najbardziej nam smakuje. Jedzenia jest tak wiele na świecie, występuje ono w tak różnych rodzajach, że praktycznie nie jesteśmy w stanie wszystkiego spróbować. Do tego, zazwyczaj najbardziej lubimy to,
Jedzenie dla dzieci – ciekawie podane
Wielu rodziców ma w swoim domu dzieci, które można zaliczyć do niejadków. Czasami trzeba się bardzo namęczyć, aby dziecko zjadło chociaż trochę jakiegokolwiek posiłku, innym znowu razem spożywałoby tylko to co lubi i nie chce nawet słyszeć o tym, aby spróbować czegoś innego. Nie ma wątpliwości, że
Szybkowar – alternatywa dla długiego gotowania
Wspominane dzisiaj dania jednogarnkowe to sposób na przyspieszenie czasu przygotowania posiłków. Niemniej jednak warto podkreślić, że można jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie. Wszystko jest możliwe dzięki zastosowaniu szybkowaru, garnka ze specjalną szczelnie domykaną pokrywką. Zamknięta w urz
Ciasto francuskie - nie tylko na słodko
Ciastko francuskie kojarzy się nam ze słodką przekąską. Lekką drożdżówką z jabłkiem, budyniem, czy czekoladą. Jednak ciasto to ma o wiele więcej zastosowań, które idealnie sprawdzą się jako, baza do stworzenia ciekawego, ale przede wszystkim szybkiego posiłku. Dania z ciasta francuskiego to orygin
Warzywa w kuchni
Zarówno owoce, jak i warzywa to najzdrowsze produkty w naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, że wartość odżywcza warzyw zależy od tego, w jaki sposób przyrządzimy danie z wykorzystaniem naszego produktu. Problem z warzywami polega na nieumiejętnym przygotowywaniu ich, przez co warzywa tracą mnóstwo wa
Kolacja - sposób na zdrowy sen
Choć mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, równie istotnym powinna być dla nas również i kolacja. To właśnie odpowiednio skomponowane składniki kolacji zapewnią nam spokojny sen, a także zapobiegną spadkowi glukozy we krwi. Jak powinien wyglądać ten posiłek, by sprostał on potrzebo
Mleko sojowe – alternatywa dla alergików
Dla miłośników mleka oraz produktów mlecznych, którzy cierpią z powodu skazy białkowej, dobrą alternatywą może okazać się mleko sojowe. To otrzymywane z ziaren sojowych mleko dobrze imituje swoim składem tradycyjne mleko krowie. Dzięki temu, iż mleko sojowe jest produktem bezlaktozowym, mogą sięg
Dietetyk może nam ustalić jedzenie
Nie zawsze potrafimy sami powiedzieć ile kalorii w ciągu dnia powinniśmy przyjmować, a dodatkowo też, jeśli nie mamy odpowiedniego przygotowania, to może się okazać, że trudno będzie nam ustalić dla siebie odpowiednie posiłki. Niby każdy wie, że w diecie powinno znajdować się dużo warzyw i owoców,
Istotne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia
Kiedy idziemy do sklepu, zazwyczaj kupujemy za jednym razem więcej produktów. Takie podejście jest dobre, ponieważ nie marnujemy co chwilę czasu na dojazd, chodzenie po sklepie, stanie w kolejkach. Ale musimy pamiętać, że każde jedzenie ma określoną datę, podczas której jest dobre do spożycia, a co