Nowocześnie, klasycznie, smacznie

Nowocześnie, klasycznie, smacznie

Kuchnia to coś, co nas interesuje. Interesuje nas dlatego, że lubimy dobrze zjeść, ale także dlatego, że lubimy, przynajmniej wielu z nas – gotować. Gotowanie to ostatnio obok tańca, skoków narciarskich i piłki nożnej ulubiony sport Polaków.

Nieważne czy ma ono formę wspólnych kulinarnych wieczorów ze znajomymi czy też grillowania w ogródku z rodziną. Polacy lubią gotować i robią to dobrze. To, co gotują jest niezwykle zróżnicowane.

Co to oznacza? Otóż okazuje się, że na polskich stołach ostatnimi czasy króluje zarówno kuchnia klasyczna, jak i nowoczesna. Osoby ze starszego pokolenia nadal specjalizują się raczej w potrawach bardzo klasycznych, niezbyt wyszukanych. Jednak wielu z nas przyzna, że szereg tych potraw, z tradycyjnej, polskiej kuchni to potrawy niezwykle smaczne i lubimy wpadać do mamy czy babci na niedzielny obiad, podczas którego serwowany jest rosół, pomidorowa i kotlet schabowy z mizerią.

Zaś kuchnia nowoczesna jest zazwyczaj domeną młodych. Ludzie, którzy więcej wyjeżdżają, inspirują się potrawami z innych krajów, starają się włączać egzotyczne potrawy do swojego menu. Często też dzięki temu powstają nietypowe, ale bardzo smaczne mieszanki kuchni klasycznej z nowoczesną.

Wystarczy bowiem do zwykłych ziemniaków, czy z pozoru tradycyjnej zupy, dodać egzotyczną przyprawę i już mamy zupełnie nowy, ciekawy smak. Warto próbować, warto eksperymentować w kuchni, zwłaszcza, że wielu z nas bardzo dobrze to wychodzi. Najważniejsze, żeby efektem było smaczne jedzenie, które przypadnie do gustu nam i naszym najbliższym.