Przemycamy warzywa, czyli ciasto marchewkowe
Jak sprawić, żeby moje dziecko chętniej jadło warzywa? Z tym problemem zmaga się wielu rodziców dzieci w niemal każdym wieku. Okazuje się jednak, że są na to bardzo proste sposoby. Doskonałym tego przykładem jest ciasto marchewkowe – niezbyt popularne w Polsce, może sprawić, że twój maluch chętnie sięgnie po warzywną przekąskę nawet w czasie podwieczorku.
Upieczenie ciasta marchewkowego jest bardzo proste. W jego skład wchodzi przede wszystkim starta marchewka, wymieszana z mąką. Dodatkiem są jajka, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, proszek do pieczenia oraz niewielka ilość cukru.
We wnętrzu mogą znaleźć się również bakalie – przyjemnie chrupiące orzechy czy słodkie rodzynki. Odrobina kakao może poprawić kolor ciasta. Z kolei szczypta cynamonu sprawi, że wypiek będzie miał miły, piernikowy aromat.
Dużą zaletą ciasta marchewkowego jest jego wilgotność. Nie potrzebuje dodatku żadnych ciężkostrawnych kremów czy śmietany. Ponadto świetnie nadaje się do długiego przechowywania, bo nie wysycha.
Może stanowić niezastąpione źródło witamin, szczególnie dla osób, które zwykle niechętnie sięgają po marchewkę. Sprawdzi się nie tylko jako przekąska dla maluchów, ale również z powodzeniem zaskoczy odwiedzających nas gości.