Mleko sojowe – alternatywa dla alergików
Dla miłośników mleka oraz produktów mlecznych, którzy cierpią z powodu skazy białkowej, dobrą alternatywą może okazać się mleko sojowe.
To otrzymywane z ziaren sojowych mleko dobrze imituje swoim składem tradycyjne mleko krowie.
Dzięki temu, iż mleko sojowe jest produktem bezlaktozowym, mogą sięgać po niego osoby nie tolerujące tego składnika.
Ma ono w swoim składzie mnóstwo biała oraz witamin z grupy B, choć zdecydowanie mniej wapnia oraz witaminy D.
To mleko, które posiada dość specyficzny smak.
Osoby, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem soi mogą skorzystać z możliwości wypróbowania mleka sojowego smakowego – poza neutralnym dostępne są choćby waniliowe, czekoladowe, czy owocowe.
Tego typu mleko szczególnie poleca się osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego.
Jest ono produktem wprost rewelacyjnym w przypadku schorzeń owrzodzenia żołądka, czy dwunastnicy.
To także produkt przeznaczony dla cukrzyków i osób na diecie odchudzającej, ze względu na niski indeks glikemiczny.