Czesi od kuchni
Kiedy myślimy o kuchniach świata, które są dobre wcale niekoniecznie muszą to być potrawy z Tajlandii, Indonezji czy Ameryki Południowej. W Europie także jest wiele krajów, gdzie jada się smacznie i ciekawie. Często takie miejsca są bardzo blisko nas.
Bardzo ciekawa kuchnia jest choćby u naszych południowych sąsiadów czyli w Czechach. Każdy, kto lubi ziemniaki, kluski, knedliki, pieczone i smażone mięso, duszoną kapustę, golonkę, smażony ser, sosy śmietanowe, kiełbasę w kwaśnej zalewie czy twarożki opiekane w cieście piwnym, to w Czechach będzie się czuł jak w raju. Serwowane tam jedzenie jest nie tylko smaczne i pożywne, ale i bardzo przyjemnie jest się po prostu stołować w czeskich knajpkach.
Miła obsługa, uśmiechnięci ludzie i hektolitry piwa, które są tam serwowane. Talerz knedli i wielki kufel miejscowego piwa to coś, co powinien zamówić każdy turysta, gdy tylko zjawi się w Pradze w porze obiadowej. Bowiem poznawanie innej kultury najlepiej wychodzi, kiedy się to robi od kuchni.