Ciasto francuskie - nie tylko na słodko

Ciasto francuskie - nie tylko na słodko

Ciastko francuskie kojarzy się nam ze słodką przekąską. Lekką drożdżówką z jabłkiem, budyniem, czy czekoladą.

Jednak ciasto to ma o wiele więcej zastosowań, które idealnie sprawdzą się jako, baza do stworzenia ciekawego, ale przede wszystkim szybkiego posiłku. Dania z ciasta francuskiego to oryginalne połączenia smaków, które sprawdzą się na śniadanie, obiad, a także i uroczystą kolację a nawet deser. Ciasto francuskie z lodami to wyjątkowe połączenie, które może zostać wytworzone przez urządzenie do robienia lodów.

To propozycja dla osób zaskoczonych przez gości, bowiem daje szanse na przygotowanie szybkiej przekąski. Co można zrobić z tego smakowitego płata? Właściwie wszystko, rogaliki, poduszeczki, zawijasy, rolady, czy sakiewki.

Nie zależnie od formy ułożenia płatów, najważniejszy jest farsz. Mogą to być dowolne warzywa posypane przyprawami lub sosem.

Idealnie nadają się pomidory, cukinia, brokuły, kalafior, marchewka. Ciekawą wersją są owinięte paskami ciasta parówki, czy małe kiełbaski.

Doskonale nadają się także resztki mięsa z obiadu, pokrojone w kostkę i wymieszane z pomidorowym sosem, oliwkami, czosnkiem, czy innymi dodatkami stworzą ciekawe wypełnienie.