Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Jedzenie dziś
Okazuje się, że popularność programów o tematyce kulinarnej to zdecydowanie nie jest przypadek. Polacy bardzo dużo gotują. Lubią to robić, jest to dla nich sposób na urozmaicenie nie tylko swojej kuchni, ale i życia. Bardzo popularne stały się ostatnio spotkania, podczas których przyjaciele wspóln
Jakie jedzenie najbardziej lubimy?
Kiedy mamy przygotować dla siebie posiłek, to w pierwszej kolejności przygotowujemy go z tych produktów, które najbardziej lubimy. Dlatego też, jeśli chcemy odżywiać się w bardziej świadomy sposób, to w pierwszej kolejności powinniśmy spojrzeć na jedzenie, które najczęściej wybieramy i które przewa
Uczmy dzieci od małego mądrze jeść
Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że na nasze dorosłe wybory, jeśli chodzi o jedzenie, duży wpływ ma przede wszystkim nasze wychowanie. Jak to się mówi, czego człowiek nauczy się w dzieciństwie, to będzie to też wprowadzał w życie, jako dorosły człowiek. Jeśli więc chcemy, żeby nasze dz
Każdy ma ulubione jedzenie
Kiedy pomyślimy o jedzeniu, to od razu pojawia nam się przed oczami to, co najbardziej lubimy, co najbardziej nam smakuje. Jedzenia jest tak wiele na świecie, występuje ono w tak różnych rodzajach, że praktycznie nie jesteśmy w stanie wszystkiego spróbować. Do tego, zazwyczaj najbardziej lubimy to,
Jedzenie dla dzieci – ciekawie podane
Wielu rodziców ma w swoim domu dzieci, które można zaliczyć do niejadków. Czasami trzeba się bardzo namęczyć, aby dziecko zjadło chociaż trochę jakiegokolwiek posiłku, innym znowu razem spożywałoby tylko to co lubi i nie chce nawet słyszeć o tym, aby spróbować czegoś innego. Nie ma wątpliwości, że
Szybkowar – alternatywa dla długiego gotowania
Wspominane dzisiaj dania jednogarnkowe to sposób na przyspieszenie czasu przygotowania posiłków. Niemniej jednak warto podkreślić, że można jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie. Wszystko jest możliwe dzięki zastosowaniu szybkowaru, garnka ze specjalną szczelnie domykaną pokrywką. Zamknięta w urz
Ciasto francuskie - nie tylko na słodko
Ciastko francuskie kojarzy się nam ze słodką przekąską. Lekką drożdżówką z jabłkiem, budyniem, czy czekoladą. Jednak ciasto to ma o wiele więcej zastosowań, które idealnie sprawdzą się jako, baza do stworzenia ciekawego, ale przede wszystkim szybkiego posiłku. Dania z ciasta francuskiego to orygin
Warzywa w kuchni
Zarówno owoce, jak i warzywa to najzdrowsze produkty w naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, że wartość odżywcza warzyw zależy od tego, w jaki sposób przyrządzimy danie z wykorzystaniem naszego produktu. Problem z warzywami polega na nieumiejętnym przygotowywaniu ich, przez co warzywa tracą mnóstwo wa
Kolacja - sposób na zdrowy sen
Choć mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, równie istotnym powinna być dla nas również i kolacja. To właśnie odpowiednio skomponowane składniki kolacji zapewnią nam spokojny sen, a także zapobiegną spadkowi glukozy we krwi. Jak powinien wyglądać ten posiłek, by sprostał on potrzebo
Mleko sojowe – alternatywa dla alergików
Dla miłośników mleka oraz produktów mlecznych, którzy cierpią z powodu skazy białkowej, dobrą alternatywą może okazać się mleko sojowe. To otrzymywane z ziaren sojowych mleko dobrze imituje swoim składem tradycyjne mleko krowie. Dzięki temu, iż mleko sojowe jest produktem bezlaktozowym, mogą sięg
Dietetyk może nam ustalić jedzenie
Nie zawsze potrafimy sami powiedzieć ile kalorii w ciągu dnia powinniśmy przyjmować, a dodatkowo też, jeśli nie mamy odpowiedniego przygotowania, to może się okazać, że trudno będzie nam ustalić dla siebie odpowiednie posiłki. Niby każdy wie, że w diecie powinno znajdować się dużo warzyw i owoców,
Istotne jest odpowiednie przechowywanie jedzenia
Kiedy idziemy do sklepu, zazwyczaj kupujemy za jednym razem więcej produktów. Takie podejście jest dobre, ponieważ nie marnujemy co chwilę czasu na dojazd, chodzenie po sklepie, stanie w kolejkach. Ale musimy pamiętać, że każde jedzenie ma określoną datę, podczas której jest dobre do spożycia, a co