Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa to doskonały sposób na szybkie i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taką potrawę można praktycznie zrobić ze składników, zazwyczaj łatwo dostępnych w każdej kuchni. Do przygotowania sałatki makaronowej jest potrzebnych około: 250 gram makaronu, kilka plasterków wybranej szynki, kawałek kiełbasy lub kabanosa, kawałek kostki żółtego sera, trzy ogórki konserwowe oraz przyprawy, takie jak bazylia i oregano.
Doskonałym pomysłem okaże się również dodanie pomidorków koktajlowych czy też papryki. Sos do sałatki makaronowej wykonuje się z 1/4 szklanki oliwy, wyciśniętego ząbku czosnku, łyżki musztardy, łyżeczki miodu, łyżeczki octu winnego, soli oraz pieprzu. Wszystkie te składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać.
Makaron, po ugotowaniu i wystudzeniu, łączy się natomiast z pozostałymi produktami i polewa sosem. Gotową sałatkę należy odstawić na chwilę do lodówki. Do takiej potrawy można z powodzeniem dokładać dowolne składniki i próbować różnych smaków, by móc trafić na ulubiony.