Ryż na mleku

Ryż na mleku

Na podwieczorek zwykle decydujemy się zaserwować słodką przekąskę. Jednak nie oznacza to, że nie możemy po obiedzie podać już niczego pożywnego. Warto wiedzieć, że słodki smak, zdrowie i wartości odżywcze nie muszą się wzajemnie wykluczać. Możemy przygotować pełnowartościowe danie, po które równie chętnie sięgną dzieci, jak i dorośli.

Doskonałym przykładem takiej potrawy jest ryż na mleku. Można przygotowywać go na różne sposoby. Jednym z nich jest ugotowanie ryżu w wodzie, w tradycyjny sposób. Po wyjęciu odsączamy ziarenka z wody i przesypujemy do miski, a dopiero tam zalewamy mlekiem.

Innym sposobem jest gotowanie ryżu bezpośrednio w mleku. Podgrzewamy płyn i wsypujemy do niego ziarenka. Całość gotujemy na małym ogniu, by się nie przypaliła. Ryż powinien stać się miękki i wchłonąć całe mleko.

Żeby lepiej nasiąknął, możemy też po ugotowaniu odstawić w garnek w ciepłe miejsce, np. schować w łóżku pod pościelą lub otulić ręcznikiem. Ryż na mleku jest pożywny, jednak sam w sobie raczej mdły. Właśnie dlatego warto posypać go odrobiną cynamonu.

Z tak przygotowanym daniem świetnie skomponują się smażone jabłka. Można jednak sięgnąć także po inne owoce, zależnie od upodobań.